Arama sonuçlarınız

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz’in en büyük üçüncü adası ve Anadolu’nun 65 km güneyinde yer alıyor. Türkiye’de “Yeşil ada”, “Yavru vatan” ya da “cennet ada” diye de tanınıyor. Kıbrıs adası, Suriye’nin 96 km batısında, Mısır’ın Nil Deltasının 400 km kuzeyinde ve Yunanistan ana karasının yaklaşık 770 km güneydoğusunda yer alıyor.

Afrika, Asya ve Avrupa’nın kesiştiği noktada yer alan Kıbrıs, 1960 Zürih Anlaşması ile bağımsızlığına kavuşmuş. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ise resmen 1983 yılında kurulmuş. Kıyılarının toplam uzunluğu 780 km’yi buluyor. En önemli yerleşim birimleri, başkent Lefkoşa, Girne, Gazi Magosa ve Güzelyurt olarak biliniyor.

Kıbrıs toprakların üçte ikisini oluşturan güney bölümü Kıbrıs Cumhuriyeti’nin denetimi altında bulunuyor. Kıbrıs Cumhuriyeti uluslararası alanda adanın tümünü temsil eden devlet olarak tanınıyor.

Şahane Akdeniz manzarası ve plajları ile aileler ve her yaştan çiftler için ideal bir tatil ülkesi. Kuzey Kıbrıs’ın en büyük gelirlerinden biri olan turizmin ülkede önemli bir yeri var. Ülke iklimi tüm yıl boyunca tatil için uygun. Muhteşem doğa, endemik bitki ve hayvan türleri, Akdeniz boyunca uzanan plajlar, kültür ve tarih ile yoğrulmuş bir zenginliğin ürünü.

Kıbrıs’a gitmek için pasaport gerekmiyor. Sadece nüfus cüzdanınızın yanınızda olması yeterli. Kıbrıs’a giriş ve çıkışta damga vurulacak bir form doldurmanız gerekiyor. Bu formu kaybetmemek ve seyahat süresince de yanınızda bulundurmak zorundasınız. Çıkışta aynı formu pasaport kontrol görevlisine teslim etmek şart.

Kıbrıs uçuşları, havalimanlarının dış hatlar bölümünden gerçekleştiriliyor. Gümrük ve pasaport kontrolünden geçildiğini unutmamak gerekli. İstanbul’a 1 saat 15 dakikalık uçuş mesafesindeki Ercan Uluslararası Havalimanı, KKTC’nin turizm ve liman şehri Girne’ye 40 kilometre uzaklıkta.

Ada içerisindeki diğer bölgelerle karayolu bağlantısı ve otobüsler bulunuyor. Adada belirgin mevsimlik özellikleriyle yoğun bir Akdeniz iklimi görülüyor. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar yağmurlu ve oldukça değişken geçiyor.

İngiliz kültürü etkisinde uzun süre kalmış Kıbrıs’ta trafik soldan akıyor. Para olarak ise Türk Lirası, Euro ve Sterlin kullanılabiliyor. Ayrıca elektrik prizleri için, özellikle eski binalarda 3 pinli adaptör gerekebiliyor.

Her mevsim ziyaret edebileceğiniz Kıbrıs, dolu dolu bir tatil geçirmeniz için denizi, doğası ve tarihi ile birçok seçenek sunuyor. Üstelik her bütçeye uygun Kıbrıs otelleri bulmak da mümkün.

Kuzey Kıbrıs ve Turizm

Kuzey Kıbrıs bozulmamış doğal güzellikleri, dost canlısı insanları, tertemiz ve bozulmamış muhteşem doğası, neredeyse tüm yıl boyunca güneşle yıkanan kilometrelerce uzunluğundaki kıyı şeridi; altın kumsalları ve 9000 yıllık görkemli tarihi ile Akdeniz’de cennet bir adadır. Gotik kiliseler ile bir arada bulunan Beşparmak Dağları’na hakim haçlı kaleleri, tapınak kalıntıları ile İngiliz kolonyal mimari örnekleri tarihin fantastik bir karışımı olarak karşınıza çıkar.

Adamız, yüzyıllar boyunca üzerinde kurulan değişik uygarlıkların bıraktığı zengin bir tarihi ve mimari mirasa sahiptir. Batı’da Soli ve Vouni’den Lefkoşa’daki Arabahmet Camisi’ne, Mağusa’daki Salamis’ten Doğu’daki Apostolos Andreas Manastırı’na, 9000 yıllık uygarlığın izlerine rastlamak mümkündür.

Kuzey Kıbrıs Akdeniz’de zor bulunan tertemiz plajlara sahiptir. Büyük otellerin lüks plajlarından, kum tepecikleri ardında kaybolmuş küçük otellerin şahane kumsallarına kadar yüzücüler için farklı kıyı şeritleri ve imkanları vardır. Gazimağusa ile Boğaz arasında kalan doğudaki kıyı şeridinde altın kumsallar 15 mil uzunluğa kadar varmaktadır. Kuzey’de Girne’nin her iki tarafında da, barların bulunduğu ve değişik sportif faaliyetlerin yapıldığı plajlar mevcuttur. Bunun yanı sıra gözlerden uzak koylar 20 mil boyunca manzarayı süslemektedirler.

Karpaz’ın her iki tarafında da makiler ve yabani zeytinlerle kaplı kusursuz güzellikteki geniş kum tepecikleri cesaretli ve iyi donanıma sahip yürüyüşçüleri bekler. Ayni zamanda Milli Park olan bu rüya bölgesinde asfalt yol yoktur. Bu nedenle bölgeye ulaşımda güvenilir bir arazi aracı tercih edilmelidir. Batıda ise, maceraperestler için ideal olan Güzelyurt koyu inanılmaz bir güzellikle uzanır.

Aşağı yukarı yüz milyon yıldır adamızın suları, yeşil baş (Chelonia mydas) ve logger head (Caretta caretta) kaplumbağaları tarafından ziyaret edilmektedirler. Yeşil baş sadece adamızda, Türkiye’nin güney doğu kıyılarında ve bazen de İsrail’de yumurtlama yapmaktadır. Bu büyüleyici canlılar, yumurtlamak için Mayıs ve Ağustos ayları arasında Kuzey Kıbrıs’ın kumsallarına gelmektedirler. Yumurtlama yaptıkları kumsallardan biri olan Alagadi koruma altına alınmıştır.

Güneşin batışından sonra hava karardığında, bazen kabukları 100cm’den fazla olan yetişkin dişi kaplumbağalar kumsalda yumurtlamaya uygun yer ararlar. Türlerine bağlı olarak 65 ile 110 adet arasında yumurta bırakırlar. Her bir kaplumbağa 10-15 gün arayla beş ile altı kez yumurtlar.

Yumurtlama tamamlandığında yorgun düşen dişi kaplumbağa denize geri döner. Tekrar yumurtlama yapmak için ayni plaja iki yıl sonra yeniden gelir.

Ekolojistler ve öğrenciler, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan deniz kaplumbağalarının korunmasına yardım etmek amacıyla yumurtlama alanlarında gözlemlerde bulunmaktadırlar.

Ziyaretçiler için de bu doğa olayını gözlemlemek heyecan verici bir deneyimdir.

Adamıza gelen ziyaretçiler sadece sıcak kanlı ve güler yüzlü değil ayni zamanda eli de çok açık olan Kıbrıs Türk insanının misafirperverliğinden her zaman çok etkilenirler. Bu geleneksel misafirperverlik Charles C. Flankland tarafından 1827’de şöyle anlatılmıştır: “…Krallara yakışır bir şekilde nargile ve kahve ile ağırlandık, daha sonra her birimize macun ikram edildi…bunu şahane bir şerbet izledi…arkasından üzerimize gülsuyu serpildi ve gümüş bir tütsülüğün içinde koku ile tütsülendik.”

Kuzey Kıbrıs’ta kahvehaneler, geleneksel misafirperverliğin devam ettiği başlıca yerlerden biridir. En fazla bilinen ata sözlerimizden birisinin “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır” olması hiç de şaşırtıcı değildir.

Kahve ile misafirperverliğin ilişkilendirildiği bir başka atasözümüz ise,insanımızın sıcak kanlılığı ve dost canlılığını en güzel özetleyenlerden birisidir: “gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül dost ister kahve bahane”.

Egzotik Kıbrıs mutfağı, kendi tarihi ve deniz kültürünü yansıtması yanında, doğu ve batı kültürünün de ortak bir sentezidir.

 

K.K.T.C’de Yabancılar nasıl gayrimenkul mal satın alabilirler?

  • Yabancı kişiler 1 arsa ve/veya 1 dönüm ve/veya 1 ev’den fazla Taşınmaz Mal satın alamaz (karı-koca bir sayılır)
  • Birden fazla Taşınmaz Mal ve/veya ev ve/veya 1 dönümden daha büyük mal almak istenilirse yedi emin (trustees) kullanmak veya K.K.T.C’de şirket kurmak gerekir
  • Söz konusu Taşınmaz Mal üzerinde bulunan inşaat ve/veya ev için inşaat izin ruhsatı alınması gerekir
  • Satın alıncak Taşınmaz Mal üzerinde herhangi bir ipotek ve/veya engel olmamalı
  • Satıcı gerçek malsahibi olmalı
  • Satış Sözleşmesi imzalandıktan 21 gün içerisinde tapu dairesinde kaydedilmeli
  • Taşınmaz Malın Yabancı adına kaydı için K.K.T.C’ de Bakanlar Kuruluna başvurarak Bakanlar Kurulu tarafından satın alma izni alınması gerekir.
Q

K.K.T.C’de gayrimenkul mal satın alınırken ödenmesi gereken vergiler?

  • Satış Sözleşmesi yapılmışsa Satış Sözleşmesi üzerinden %0.5 Pul Harcı (Alıcı tarafından ödenir )
  • Taşınmaz Mal Devir harcı %6 ( Ancak her bir Alıcı bir defaya mahsus olma üzere %6 yerine %3 ödeyebilir)
  • %5 KDV (Alıcı tarafından ödenir;Satıcının profesyonellik statüsüne bağlı olarak değişebilir. Satıcı profesyonel değilse Alıcı %5 KDV ödemez)
  • Stopaj (Satıcı tarafından ödenir)
  • Hibe yoluyla devirlerde farklı vergiler uygulanır;
  • Anne ve babadan evlada hibe %0.2, Eşden eşe hibe %0.4, Dededen toruna hibe %0.4 + maliyeye stopaj ödenir.

K.K.T.C’de satın almak istediğiniz gayrimenkulün kategorisi?

  • 1974 öncesi Kıbrıslı Türkler, İngilizler ve diğer milliyetlere ait olan Taşınmaz Mal Koçanları
  • Eşdeğer Mal, Güney’de mallarını bırakan Kıbrıslı Türkler kayıplarını K.K.T.C’de kaydederler ve buna karşılık Kuzey’de mal alabilmek için puan kazanırlar ve bu puanlarıda Kıbrıslı Rumlar bıraktığı malları eşdeğer olarak almak için kullanabilirler.
  • Tahsis Edilen mallar, 1974 den sonra K.K.T.C Devleti savaş gazilerine, ailelerine, Türkiye Cumhuriyeti’den yerleşmek için davet edilen insanlara, Güney’den Kuzey’e gelip herhangi bir malı olmayan insanlara devlet tarafından verilen ve/veya tahsis edilen gayrimenkul mal.
  • 49 yıllığına kiralama, K.K.T.C Devleti tarafından kiralanan mallar’dır.

KKTC alan ölçü birimleri

KKTC’de arsa/arazi alım satımlarında sıklıkla dönüm, evlek ve ayak kare (ft2) ölçü birimleri ile karşılaşılır.

  • 1 Dönüm = 4 Evlek = 14.400 ay2 = 1.338 m2
  • 1 Evlek = 3600 ay2 = 334,5 m2
  • 1 m2 = 10,76 ay2